Print deze pagina

Praktijk HB gericht gaat sluiten

03 January 2014

Interview met Talent (2007)


Had ik het toen maar geweten. Hoogbegaafd terwijl het woord nog niet bestond.

In november 2007 plaatste Talent, een tijdschrift voor ouders van hoogbegaafde kinderen, een artikel over volwassenen die pas op latere leeftijd ontdekten dat ze hoogbegaafd zijn. Ik was één van de zes personen die voor dit artikel geïnterviewd werden. Hier kun je het hele artikel lezen.

In 2007 wist ik nog niet zo lang dat ik hoogbegaafd ben. We zijn nu ruim zes jaar verder. En er is veel gebeurd in die zes jaar. Ze stonden in het teken van heel veel gesprekken met de scholen van mijn eigen kinderen, het zo goed mogelijk begeleiden van de kinderen, veranderingen in mijn loopbaan en persoonlijke groei.

Voor je het weet zitten je kinderen op de middelbare school. Toen ik mijn jongste kind zag worstelen met school en met zichzelf, realiseerde ik me dat hij tegen dezelfde dingen aanliep als ik vroeger.
Ongewild had ik mijn eigen fixed mindset overgebracht op onze zoon. Om hem te kunnen helpen, moest ik ook - en vooral - mezelf helpen. Want vóórleven is natuurlijk het mooiste voorbeeld dat je je kind kunt geven. Daarom besloot ik weer te gaan studeren. Met een eigen studie wilde ik laten zien dat oefenen ervoor zorgt dat je beter wordt, dat fouten maken geen ramp is en dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je leerproces.

Ik zag mezelf al snel geconfronteerd met de zaken waar ik 30 jaar geleden op was vastgelopen: gebrekkige studievaardigheden, faalangst, perfectionisme, de overtuiging dat iets niet in één keer begrijpen een teken is dat je het niet kunt. Menig ouder van een hoogbegaafd kind zal deze zaken bij zijn of haar kind herkennen.

Het verschil met 30 jaar geleden was dat ik mijn problemen nu herkende en kon analyseren. En daardoor kon ik ze aanpakken. Stap voor stap ben ik aan het werk gegaan. Met mezelf en met onze zoon. En het is gelukt! We hebben allebei onze fixed mindset ingeruild voor een growth mindset, een groei-mindset. En wanneer je een groei-mindset hebt, ligt de wereld voor je open.

 Volgende pagina: Publicaties